Navigace

Výběr jazyka

  • cz
  • en
  • de

Obsah

 

DOPORUČENÁ SKLADBA JÍDELNÍČKU NA KALENDÁŘNÍ MĚSÍC DLE KHS

 

PŘESNÍDÁVKY A SVAČINY

- med nebo džem

- pečivo s ovocem, tvarohem, mákem

- 2x kaše (vločková, krupicová, kukuřičná, jáhlová, rýžová)

  nebo mléčný výrobek (jogurt, puding, tvaroh)

- 2x rybí pomazánka

- drůbeží nebo masová pomazánka

- tvarohová pomazánka

- sýrová pomazánka nebo sýr

- drožďová pomazánka

- 4x luštěninová nebo zeleninová pomazánka

- max. 1x šunka

- ovocné nebo zeleninové saláty

- 8x celozrnné druhy pečiva

- součástí každé přesnídávky či svačiny 

  by mělo být ovoce nebo zelenina

 

POLÉVKY

- 12x zeleninová polévka

- 3-4x luštěninová polévka

- 1x drožďová polévka

- 4x zařazení obilných zavářek (jáhly, vločky, pohanka..)

 

HLAVNÍ JÍDLA

- 3x drůbež 

- 2-3x ryby

- max. 4x vepřové maso

- 4x bezmasé slané jídlo

- max. 2x sladké jídlo

- 1-2x luštěniny

- dle možností zařazovat ostatní druhy mas (hovězí, telecí..)

 

PŘÍLOHY

- 5x brambory

- 2x bramborová kaše

- 7x obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus..)

- max. 2x houskové knedlíky

- 1x bramborové knedlíky